Dagbladet

 Uavhengig og riksdekkende venstreorgan for frisinnet og framskrittsvennlig politikk i nasjonalt, sosialt og økonomisk henseende.

Dagbladet

Redaktørens tilbakeblikk

John Arne Markussen

Dagbladet

Nettadresse http://www.dagbladet.no/
Utgivelsessted Oslo
Antall redaksjonelle årsverk 165
Daglige brukere nett 1240000
Daglige brukere mobil 658000
Lesere papir 297000
Lesere totalt 1525000
Opplag totalt 73647
Opplag papir 73647
Opplag digitalt 1525000
Klagesaker til PFU 24
Fellelser PFU 1
Prosentandel redaksjonelle årsverk 65
Egne interne etiske retningslinjer Ja
Egen etikkansvarlig? Ja
Antall redaksjonelle sider 17000
Prosent redaksjonelle sider 75
Antall lederartikler 720
Antall kommentarer på papir skrevet av egne medarbeidere 920
Er det innført betalingsløsning på nett? Ja
Siste seertall/lyttertall 262000
Publiserer mediehuset egen årsrapport Nei

Oppdrag utført:

 MITROKHIN-ARKIVET: Gjennom mer enn 60 saker har Dagbladet avdekket tidligere hemmeligstemplet informasjon om KGBs operasjoner i Norge. Gjennom en rekke artikler, basert på omfattende arkivsøk i norske og utenlandske arkiver, intervjuer med familiemedlemmer og bekjente, har Dagbladet dokumentert ny historie og skaffet helt ny informasjon om KGB, norske KGB-kontakter, samt KGBs hemmelige operasjoner i Norge.
Dagbladet har åpnet inntil nå hemmelige arkiver, og har levert det som ifølge to av Norges fremste etterretningshistorikere, Trond Bergh og Knut Einar Eriksen, er et «et betydelig bidrag til norsk historie».

http://www.dagbladet.no/tag/mitrokhin-arkivet

Utfordringer:

 NIGERIA-BÅTENE: Gjennom en artikkelserie har Dagbladet avslørt hvordan minst ti store norske marinefartøy har havnet hos paramilitære selskaper i Vest-Afrika.
Ved bruk av ulike og utradisjonelle metoder for å spore opp skip, avdekke lyssky forbindelser, og rekonstruere hemmelige basebesøk og tapte dokumenter, har vi avslørt hvordan Forsvaret har drevet fordekt storhandel med private sikkerhetsaktører.
Saken har blant annet ført til endring av eksportlovverket, og store omstillinger i Forsvarets logistikkorganisasjon.

Det har vært krevende å erfare det vi opplever som offentlige myndigheters systematiske trenering, motarbeiding og hemmelighold i saken. En kan sette spørsmålstegn ved om hæren av informasjonsrådgivere som i dag danner forsvarsverket mellom media og de ulike departementene jobber for åpenhet og tjener det norske demokratiet, eller først og fremst er satt der til å beskytte eget byråkrati og egen ledelse.
Alle spørsmål kreves sendt på e-post. Det gis ingen frie intervjuer. I ti måneder har vi forsøkt å få en intervju direkte med forsvarsministeren – ikke sitater sendt på e-post via en informasjonsrådgiver. Det er blitt nektet.
Samtidig skrev forsvarsministeren en kronikk der hun beskylder Dagbladet for å tabloidisere saken, og journalisten for å drikke for mye tran.
En slik tilnærming til en sak der ti norske marinefartøy er solgt til paramilitære grupperinger i Vest-Afrika, hvor eksterne granskere har avdekket en rekke sannsynlige lovbrudd i en salgsavdeling helt ute av kontroll, som Stortinget har åpnet full kontrollsak mot, og som Økokrim og britisk politi har startet korrupsjonsetterforkning av, er for oss ubegripelig.

http://www.dagbladet.no/tag/nigeria-batene

Utvikling:

DAGBLADET MENINGER: Kommentar- og debattstoffet har en stolt tradisjon i Dagbladet og er grunnleggende for avisas profil. Over lengre tid har vi jobbet systematisk for at meningsstoffet skal få en like sentral plass på nettsidene som det har på papir. 2014 ble året da vi klarte det. Meningsstoffet er svært populært på nett, og er også det stoffområdet i Dagbladet som øker mest.

Fra opprettelsen av Dagbladet meninger som egen side i juni 2013, til januar 2015, ØKTE trafikken på det meningsbærende stoffet med 300 prosent. Også på facebook har vi sett en kraftig økning i engasjementet. I løpet av året økte antall følgere fra 4000 til 54 607, noe som gjorde Dagbladet Meninger klart størst av alle norske mediers meninger-sider på Facebook.

I februar 2014 begynte vi også med egne debattledere i kommentarfeltet under sakene på dagbladet.no. Vi engasjerte en gruppe tidligere Dagbladet-journalister til å delta i debatten, for å komme med innspill i debatten med håp om å løfte kvaliteten på samtalen. Dette ga raskt resultater, i form av tilbakemeldinger om en mer konstruktiv debatt med mindre behov for sletting i de kommentarfeltene de var tilstede.

I desember la vi om systemet ytterligere. Tre personer er nå ansatt i en egen turnus for å moderere kommentarfeltene, og nye debattregler er innført. Resultatet er er overbevisende allerede to måneder inn i prosjektet: Tonen i kommentarfeltet er bedre. Vi sletter langt færre kommentarer enn tidligere. De debattene vi holder åpne er også i stor grad de kontroversielle temaene som vi tidligere måtte stenge. Vi får daglig skryt fra deltakerne i kommentarfeltene, i tillegg til positiv respons utenfra.

http://www.dagbladet.no/meninger/

http://www.dagbladet.no/2014/11/28/kultur/kommentarfelt/diskusjon/36459065/

Redaksjonell årsrapport:

Last ned

Priser:

 NTBs språkpris til Trude Lorentzen

SKUP-prisen 2013, for NullCtr (Espen Sandli, Linn Kongsli Hillestad, Ola Strømman)
European Press Prize 2013, for NullCtr
WAN-IFRA European Digital Media Award 2013, for NullCtr
WAN-IFRA World Digital Media Awards, for NullCtr
Nextmedia/MBL pris for Årets digitaljournalistikk 2013, for NullCtr
Den norske dataforening, Rosingprisen for IT sikkerhet 2013, for NullCtr
Gull i SNDS (Society of News Design Scandinavia), for NullCtr

NONA: Årets Netthode 2013; utviklingssjef Inge Thorud
NONA: Hederlig omtale for “To Russia with Love”
Sølv i SNDS, for Dagbladet Pluss og for artikkelmalen
SNDS Honorable mention for valgdekningen
MBL: Årets nisjenettsted (Pressfire)

MBL: Årets forbrukerside
MBL Årets nyhetsside
MBL: Årets forbrukersak
SND (Society of News design, World): 1 sølv
SNDS (Society of News design Scandinavia): 3 excellence
MBL Årets mediepriser: 1 gull

SKUP-prisen 2014 for artikkelserien om Nigeria-båtene (Kristoffer Egeberg)

Serien fikk også Internasjonal Reporters Journalistpris

Bilder:

  • Foto:
    Kristoffer Egeberg ble årets store vinner på SKUP-konferansen etter ha fått både den store SKUP-prisen og Internasjonale Reporters Journalistpris for sin sak om Nigeria-båtene. Her flankeres han av gode kolleger på SKUP-konferansen etter at prisen er mottatt. Foto: Øistein Norum Monsen, Dagbladet
  • Foto:
    Krisen i Ukraina ble dokumentert med fotoapparat og mobilkamera fra alle kanter, av de som selv stod mitt oppe i konflikten. Dette bildet - Selfie ukraina fikk andreplass i klassen nyhet i Årets bilde 2015. Juryens begrunnelse: I et og samme bilde foreviger fotografen øyeblikket der mediene og virkeligheten er rykket så tett sammen at vi kanskje ikke lenger helt vet hva som er hva. Foto: Henning Lillegård, Dagbladet