Hus & Bolig

"§ 1 FORMÅL OG GRUNNSYN
Hus & Bolig er medlemsblad for Huseiernes Landsforbund. Bladet sendes medlemmer av Huseiernes Landsforbund som en del av medlemskapet og formidles for øvrig til abonnenter, riks- og lokalpolitikere, ulike myndigheter, faginstanser, organisasjoner, yrkesgrupper og produsenter.

Hus & Bolig er et redaksjonelt fritt, partipolitisk uavhengig organ som redigeres i henhold til Redaktørplakaten og presseetiske normer fastsatt i Vær varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten.

Hus & Bolig skal, gjennom journalistisk produksjon og formidling av nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt, arbeide for å ivareta de lokale og rikspolitiske interessene til huseiere generelt og HL-medlemmer spesielt; herunder også yte juridisk, teknisk og økonomisk rådgivning.

Hus & Bolig skal sette huseieres interesser på dagsordenen og synliggjøre Huseiernes Landsforbunds virksomhet og synspunkter. Redaksjonen skal utøve saklig, uavhengig og kritisk journalistikk. Bladets innhold skal være leservennlig og interessant og avspeile debatter og faglig stoff som angår huseiere. Bladet skal oppdatere sine lesere om aktuelle nyheter og fordypende fagstoff."

Hus & Bolig

Redaktørens tilbakeblikk

Nina Granlund Sæther

Hus & Bolig

Nettadresse www.hus-bolig.no
Utgivelsessted/hovedkontor Oslo / Fred. Olsensgate 5
Klagesaker til PFU 0
Fellelser PFU 0
Frekvens Ukeblad
Opplag papir 210374
Lesere papir 301000
Brukere nett 167499
Antall redaksjonelle årsverk 3
Prosentandel redaksjonelle årsverk 100
Egne interne etiske retningslinjer Nei
Egen etikkansvarlig? Nei
Antall redaksjonelle sider 464
Prosent redaksjonelle sider 60
Antall lederartikler 6
Antall kommentarer på papir skrevet av egne medarbeidere 6
Antall kommentarer fra faste gjesteskribenter 6
Er det innført betalingsløsning på nett? Nei
Er det planer om å innføre betalingsløsning i løpet av 2013? Nei
Antall lederartikler publisert på nett 0
Antall kommentarer skrevet av egne medarbeidere publisert på nett 0
Publiserer mediehuset egen årsrapport Nei

Oppdrag utført:

Artikkelen "Strenge krav ved utleie" i utgave nr. 2 / 2012, med oppfølging blant annet i nr. 4/ 2012.

Studenter i alle de store byene i Norge sliter med å få tak i bolig. I Stavanger er situasjonen særlig ille. Likevel gir kommunen huseiere forbud mot å leie ut i underetasjene fordi utleieenhetene ikke holder mål. Mange leiligheter har vært på markedet i årevis, og kommunen har selv vært leietaker.

Regelverket skal sikre trygge og gode boligforhold, men kravene til utleieenhetene er like strenge som for boliger forøvrig. Det er blant annet krav om uteareal, parkeringsplass, innvendig bod, utvendig sportsbod etc. Et annet krav som gjør at mange fullt beboelige utleieleiligheter blir ulovlige, er krav om at det ikke skal være høyere enn 1,2 m fra gulv og opp til nedre vindusåpning.

Hus & Bolig la stor vekt på synliggjøre regelverket slik det er i dag.

Som følge av oppslag i Hus & Bolig og andre medier gjorde politikerne i Stavanger helomvending og stanset jakten på utleieleiligheter uten godkjenning, men lokalpolitikere kan ikke gjøre vedtak som bryter med norsk lov. Saken er derfor løftet opp på riksplan.I dag opereres det med dispensasjoner.

Huseiernes Landsforbund har i etterkant tatt initiativ til å endre regelverket. Flere partier har gitt uttrykk for at kommunene må få større mulighet til å utøve skjønn så lenge rømningsveier og brannsikkerhet er godkjent.

Foreløbig har ikke noe skjedd, men dette vil kanskje bli behandlet i boligmeldingen som er varslet.

En rekke kommuner har henvendt seg til redaksjonen med spørsmål om å få bruke grafikk vi laget til saken.

http://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/juss/utleie-av-bolig/strenge-krav-ved-utleie/

Utfordringer:

  • 4 - 2012
  • 4 - 2012

 
I Hus & Bolig nr. 2 2012 skrev vi om boplikt, og hvordan den omgås.

Boplikt er et betemt emne. Noen er tilhengere av ordningen, andre ikke. Vi hadde en case på Lyngør som fikk betalt for å oppfylle boplikten gjennom leie. Å "leie en sørlending" er ikke forbudt, men mange har problemer å akseptere dette.

Forholdene på stedet var så små at til tross for at intervjuobjektet var anonnymisert,ble vedkommende gjenkjent. Dette fikk store følger for vedkommende i ettertid. Det beklager vi.

Alle som velger å stå frem i bopliktsaker risikerer uthengning i lokalmiljøet, svertekampanjer, utstøting etc. At situasjonen var så ille, ante vi ikke. Vi fikk mye informasjon, men nesten ingen turde å være med i artikkelen.

Utvikling: