Da redaktøren utarbeidet avisas første redaksjonelle årsrapport og spurte leserne om de har tiltro til at avisa ikke lar seg presse av lokaler maktmiljøer i samfunnet, fikk han følgende svar: Over halvparten av de 181 som svarte mente at HA generelt sett ikke står i mot et slikt press, mens nesten 30 prosent tvilte på om avisa ville klare å stå imot.Summert mener 83 prosent av innsenderne at Halden Arbeiderblad ikke framstår som fri og uavhengig. Dette er ingen vitenskapelig metode. De som følte seg kallet, valgte å svare frivillig.
Men uansett; slikt oppleves selvsagt som en kilevink. Ikke bare for redaktøren, men for hele den redaksjonelle staben og medarbeiderne for øvrig, som i flere år har jobbet hardt og målbevisst for å heise uavhengighetens fane, og løsrive seg fra eiere og interessegruppers påvirkning av innholdet.
I Halden har dette vært en prosess som kom senere enn i de fleste andre norske aviser. I Halden kjempet Arbeiderpartiet og den lokale arbeiderbevegelsen med nebb og klør for å beholde kontrollen over sin egen lokalavis. A-pressen var selve erkefienden, og kampviljen for HA uovertruffen. Opp gjennom historien har det vært mange slag, og mange historier. Historier som endog har kommet i bokform, og som har underbygget inntrykket av Halden Arbeiderblad som talerør for Det norske Arbeiderparti. På folkemunne i Halden kalles HA fremdeles for ”Pravda”, selv om dette også må oppfattes som et kjælenavn. I dag eies for øvrig HA 100 prosent av A-pressen, etter at de lokale eierne måtte kaste kortene i 2010.
Den gamle industribyen Halden har i en årrekke vært, og er fremdeles, en by med skarpe politiske fronter. Arbeiderbevegelsens gamle kultur og tradisjoner har vist seg seiglivede i en by med et distinkt konservativt preg. Dette har også festet seg ved Halden Arbeiderblad.
Men i flere år har HA villet løsrive seg fra dette. Ikke minst ble dette synlig da Frode Rekve var ansvarlig redaktør (2006-2009). Hans nærkontakt med de lokale eierne som ville fjerne ham ble først en knakende god og seiglivet historie. Deretter en belastning for staben og avisas nye ansvarlige redaktør som ville legge den bak seg og komme seg videre.
Halden Arbeiderblad har nå i flere år blitt redigert etter vanlige, hevdvunne prinsipper i norsk presse. På grunn av avisas spesielle historie, er dette forhold det er sterkt fokus på, og som evalueres jevnlig. Men det er også forhold som mange lesere ser på med lupe. Gamle myter er seiglivede. Vi har fått høre at vi fremdeles har politiske motiver, at vi forfordeler Arbeiderpartiet og vi føler vi i noen sammenhenger blir tillagt motiver vi slett ikke har.
Vi føler at Halden Arbeiderblad blir brukt av de steile politiske frontene i Halden fremdeles. Senest i kommunevalgkampen forrige høst. I en slik sammenheng er det godt å vite at avisas meninger ikke alltid faller i god jord verken hos posisjon eller opposisjon – uavhengig av hvem som sitter med makta. Da føler vi at vi i bunn og grunn gjør jobben vår.
Det blir et krevende farvann å manøvrere i, men kursen er staket ut for lengst, og det er hva vi presterer over tid som teller. Redaksjonen i Halden Arbeiderblad står samlet om denne, og fortsetter å redigere avisa etter prinsipper som underbygger frihet og uavhengighet. Akkurat nå er vi spente på om en ny, og mer vitenskapelig måte å måle tilbakemeldinger på enn etfrivillig svar på redaktørens oppfordring vil gi oss bedre resultater. Det synes vi vi har fortjent. Men uansett var tilbakemeldingen i den redaksjonelle årsrapporten en real kilevink, og vi vet at troverdigheten er en viktig del av livsgrunnlaget vårt
Her er Halden Arbeiderblads redaksjonelle årsrapport for 2011.