Klokken 15.29 denne skjebnesvangre juliettermiddagen ringte redaksjonssjef Svein Arne Haavik og informerte om eksplosjonen i Regjeringskvartalet. Han sa samtidig at VG-byggets fasade var blåst ut. Rent umiddelbart ble min oppgave da å oppmuntre til at personalets sikkerhet måtte overstyre de journalistiskeinstinktene. Evaluering viser nok at det budskapet bare delvis nådde fram.
Terroranslagene 22. juli har utvilsomt vært den største redaksjonelle utfordringen min generasjon redaktører har stått overfor. Bare dekningens omfang: en journalistisk kraftanstrengelse gjennom måneder.
I tillegg kommer sakens mange etiske dilemmaer. Den kontinuerlige utfordringen har vært denne: Hvordan formidle terrorens grusomhet på en sannferdig måte, samtidig som tilbørlig hensyn til de berørtes integritet ivaretas? Hvilke bilder velges da?
Hvordan evne å formidle Breiviks bisarre tankeverden uten å bli talerstolen han ønsket seg? Eller utilbørlig å støte de berørte? Hvordan belyse tilregnlighetsspørsmålet uten å bevege seg for langt inn i privatsfæren til personer som kan ha hatt vesentlig betydning for hans utvikling? Å drive journalistisk systemkritikk i dagene og ukene etter terroren var krevende. Både direkte berørte av tragedien og vanlige lesere oppfattet av og til den kritiske tilnærmingen som jakt på syndebukker.
Formålet var heller å gi offentligheten innsikt i hvordan helt sentrale varslings- og beredskapsfunksjoner sviktet fullstendig under og etter terrorangrepene.
Vi tillater oss å tro at vår journalistikk på denne måten har bidratt til å bedre kommunikasjon og varsling ved senere hendelser som krever rask reaksjon og effektive mekanismer. Knapt nok i noen annen sak har jeg opplevd at vår oppgave med å dokumentere, avsløre og publisere så tydelig har kollidert med sterke følelsesmessige reaksjoner.
Tydeligst kom dette til uttrykk etter vår publisering av politiets rekonstruksjon på Utøya tre uker etter massakren. Vi visste at bildene av massemorderen tilbake på åstedet ville representere en tilleggsbelastning for pårørende og overlevende, og at særlig bildet av Breivik i skytestilling ville kunne provosere så kort tid etter tragedien. Dette hensynet måtte veies opp mot vår plikt til å dokumentere så ekstreme hendelser som dette.
Den sentrale bakgrunnen for VGs beslutning om å publisere bildene av massemorderen tilbake på Utøya, er at historien har vist oss viktigheten av nøktern og ugjendrivelig dokumentasjon og publisering. Vi vil tro at bildene av Vidkun Quisling på massegravene på Trandum og en glisende Henry Rinnan på vei til og fra retten, provoserte mange berørte og la sten til byrden for pårørende og overlevende etter krigens grusomheter. Likevel er vel ingen i dag i tvil om at det var riktig og viktig å publisere disse bildene.
Terrordekningen har innebåret kontinuerlige utfordringer for journalister, fotografer og redaksjonelle arbeidsledere. Det er belastende for etterlatte at det lages journalistikk på skjebnen til eller omstendighetene rundt deres kjæres bortgang. Derfor er det så viktig å opparbeide kilder blant de berørte, noe vi har jobbet mye med. VG har i hele sin dekning av terrorsaken hatt et stort fokus på ikke å gjøre vondt verre i møtet med de berørte som mistet sine kjære 22. juli.
I minnebilaget 8. august ble det trykket bilder av og nekrologer om de omkomne, med den respektive families godkjennelse. Tilnærmingen i arbeidet med dette bilaget måtte ivareta mange hensyn. Dette var i en tidlig fase, og vi ønsket ikke å ta direkte kontakt med mennesker som nylig hadde fått dødsbudskapet.
Det ble derfor brukt tredjepersoner, som hjalp oss med innhenting av informasjon, og med å klarere at det vi trykket var korrekt og av en slik art at de etterlatte ikke fant det støtende eller plagsomt.
Tredjepersonene vi spurte om å hjelpe oss med dette viktige arbeidet, var personer som var i en slik posisjon at de på en skånsom måte kunne forelegge våre forespørsler overfor de etterlatte familiene, og når teksten var trykkeklar, godkjenne den.
Dekningen av saken har vært altomfattende i den forstand at den inneholder et bredt sett av problemstillinger - fra anslag mot den norske regjeringen og drap på barn, til identifiseringsspørsmål, kildevern og omtalens massivitet. Det er tusenvis av direkte og indirekte pårørende, i tillegg til at hele Norge er berørt fordi saken er så stor. Den er pågående og ikke avgrenset til en angitt tidsperiode.
Alt dette reiser behov for en kontinuerlig evaluering. Vårt verktøy er daglig evaluering og bevisstgjøring i møte med hele staben. Vi har fundamentalt større tro på løpende diskusjon med hele redaksjonen, enn vurderinger gjort av noen få i ettertid.
I tillegg har vi deltatt i et utall debatter, stilt alt vi har publisert til disposisjon for ulike forskningsprosjekt, og aktivt oppsøkt, snakket med og lyttet til de involverte. Oppsummert er vi enig med Helle Gannestad.
Her er VGs redaksjonelle årsrapport 2011.